Achtergrond

Wereldwijd overlijden er elke minuut tien mensen als gevolg van trauma en velen meer houden een levenslange handicap over aan hun letsel. Om de kans op mortaliteit en morbiditeit te verlagen moeten patiënten met ernstige verwondingen naar een level 1-traumacentrum worden vervoerd.

Behandeling van ernstig gewonde patiënten in een level 2- of 3-traumacentrum zorgt voor vertraging van diagnose en behandeling, gemiste verwondingen en een verlaagde functionele uitkomst. Aan de andere kant moeten patiënten zonder een ernstige verwonding naar een level 2- of 3-traumacentrum worden gebracht, om onnodige belasting op het level 1-traumacentrum te voorkomen en hoge kosten te besparen.

Visie

De kwaliteit van pre-hospitale trauma triage is op dit moment onvoldoende. Uit cijfers van de Landelijke Trauma Registratie blijkt dat in 2015 gemiddeld 33% van de ernstig gewonde patiënten in Nederland niet naar een level 1-traumacentrum zijn getransporteerd. De Trauma Triage App helpt de ambulanceverpleegkundige in de keuze van het ziekenhuis, zodat de juiste patiënt naar het juiste ziekenhuis wordt gebracht. We geloven dat de Trauma Triage App de sleutel is tot een enorme verbetering in de kwaliteit van pre-hospitale trauma triage.

Missie en aanpak

Om een traumasysteem zo optimaal mogelijk te laten functioneren moeten ernstig gewonde patiënten naar een level 1-traumacentrum worden getransporteerd, terwijl niet ernstig gewonde patiënten naar een level 2- of 3-traumacentrum moeten worden vervoerd. De Trauma Triage App wordt gebruikt door ambulanceverpleegkundigen om hen te helpen bij de keuze van het ziekenhuis, om zo de juiste patiënt naar het juiste ziekenhuis te kunnen brengen.

De pilot van de Trauma Triage App is gestart in september 2017 in regio Midden-Nederland. Meer informatie volgt.

Wilt u meer weten of TTapp in uw regio gebruiken?

* Deze velden zijn verplicht